Στις 16 Μαίου 2009 οι φετινές Πανελλήνιες Εξετάσεις


Αναδημοσίευση από «ΤΑ ΝΕΑ»

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά σχεδιάζει το ΥΠΕΠΘ να αρχίσουν φέτος οι Πανελλαδικές Εξετάσεις. Όλα δείχνουν ότι το Σάββατο 16 Μαΐου θα είναι η πρώτη μέρα των εξετάσεων για το μεγαλύτερο τμήμα των υποψηφίων της κατηγορίας του 90% (Γενικό Λύκειο και ΕΠΑΛ- ομάδα Β΄), ενώ μια μέρα νωρίτερα θα αρχίσουν οι εξετάσεις των Εσπερινών Λυκείων.

Περίπου 94 χιλιάδες υπολογίζεται ότι θα είναι φέτος οι υποψήφιοι από τα Γενικά Λύκεια (τελειόφοιτοι και απόφοιτοι) και μόνο 700 από τα ΕΠΑΛ (ομάδα Β΄). Το σύνολο αυτών των υποψηφίων αναμένεται να διεκδικήσει πάνω από 70 χιλιάδες θέσεις σε 510 τμήματα. Από αυτά τα 266 είναι ΑΕΙ, τα 213 είναι ΤΕΙ, τα 8 είναι τμήματα της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας, τα 21 Στρατιωτικά- Αστυνομικά Τμήματα και 2 είναι Σχολές του Εμπορικού Ναυτικού. ΣΤΟ 1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ εντάσσονται φέτος συνολικά 132 τμήματα. Από αυτά τα 108 είναι τμήματα των ΑΕΙ, τα 16 των ΤΕΙ, τα 6 των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών και τα 2 είναι Στρατιωτικά.

Τα νομικά τμήματα Αθήνας, Θεσσαλονίκης κατέχουν τα σκήπτρα με τις υψηλότερες βαθμολογίες, παρά την εκρηκτική άνοδο των παιδαγωγικών τμημάτων, που είναι κοινά τμήματα με το δεύτερο πεδίο και κατέκτησαν τις πρώτες θέσεις στις επιλογές των υποψηφίων (Αθήνας, Θεσσαλονίκης). Το 2008 οι περιζήτητες νομικές σχολές, τα παιδαγωγικά τμήματα, οι ψυχολογίες, οι φιλολογίες, τα ιστορικά κ.λπ. σημείωσαν άνοδο που πριμοδοτήθηκε από τις καλές επιδόσεις των υποψηφίων και από τη μείωση των θέσεων εισακτέων στις σχολές του Λεκανοπεδίου και της Θεσσαλονίκης.

Το 2008, η εισαγωγή στο χαμηλότερο τμήμα των ΑΕΙ του Πεδίου επιτεύχθηκε με 11.529 μόρια (-155 σε σχέση με το 2007) και με 10.720 στα ΤΕΙ (+42 σε σχέση με το 2007). Το πεδίο των «κοινών» τμημάτων
ΣΤΟ 2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ εντάσσονται συνολικά 128 τμήματα. Από αυτά τα 90 είναι τμήματα των ΑΕΙ, τα 27 είναι τμήματα των ΤΕΙ, τα 9 είναι Στρατιωτικά και τα 2 είναι τμήματα του Εμπορικού Ναυτικού.

Στο Πεδίο, το Τμήμα Μηχανικών της Ικάρων (ΣΜΑ), τα Παιδαγωγικά (Θεσσαλονίκης, Αθήνας, Βόλου, Πάτρας) και τα Τμήματα Βιολογίας διαμόρφωσαν τις υψηλότερες βάσεις το 2008.

Το 2008 η αύξηση των θέσεων εισακτέων στην περιφέρεια, μαζί με τον μικρότερο αριθμό υποψηφίων στην Τεχνολογική Κατεύθυνση, πίεσε τις βάσεις προς τα κάτω στην πλειονότητα των τμημάτων και δημιούργησε δεκάδες ΤΕΙ με βάσεις κάτω από τα 10.000 μόρια.

Στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, η βάση για τα ΑΕΙ άνοιξε με 9.015 μόρια (Επιστημών της Θάλασσας Αιγαίου), δηλαδή-2.370 σε σχέση με πέρσι και στα ΤΕΙ με 8.719 μόρια (Φυτικής Παραγωγής ΤΕΙ Ηπείρου), δηλαδή με +10 μόρια πάντα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Το πεδίο του «Άριστα»
ΣΤΟ 3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ εντάσσονται 63 συνολικά τμήματα. Από αυτά τα 25 είναι τμήματα των ΑΕΙ, τα 33 των ΤΕΙ και τα 5 είναι Στρατιωτικά Τμήματα.

Στο Πεδίο των Επιστημών Υγείας στρέφεται η συντριπτική πλειονότητα των υποψηφίων της Θετικής Κατεύθυνσης. Τα ιατρικά και οδοντιατρικά τμήματα, αλλά και το Τμήμα Επιστήμης και Διαιτολογίας μαζί με τα Τμήματα Φαρμακευτικής αποτελούν το βαρύ πυροβολικό του Πεδίου. Όποιος βρεθεί κάτω από τα 15.600 μόρια δεν έχει περιθώρια επιλογής ΑΕΙ.

Η βάση για τα ΑΕΙ του 3ου Επιστημονικού Πεδίου το 2008 άνοιξε με 15.868 μόρια με το Τμήμα της Νοσηλευτικής Πελοποννήσου, δηλαδή με +90 μόρια σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Αντίστοιχα η βάση για τα ΤΕΙ του Πεδίου άνοιξε με 11.455 μόρια (Νοσηλευτικής ΤΕΙ Καβάλας), δηλαδή, με-317 μόρια σε σχέση με το 2007.

Στο βάθρο οι πολιτικοί μηχανικοί

ΣΤΟ 4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ έχουμε 209 συνολικά τμήματα. Από αυτά τα 81 είναι τμήματα των ΑΕΙ, τα 114 είναι τμήματα των ΤΕΙ, τα 2 των Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, τα 10 είναι Στρατιωτικά και τα 2 είναι τμήματα του Εμπορικού Ναυτικού.

Περισσότερα από τα 3/5 των θέσεων εισακτέων ανήκουν σε ΤΕΙ, ενώ περίπου το 50% των θέσεων εισακτέων σε πανεπιστημιακά τμήματα διεκδικούνται και από υποψηφίους άλλων Πεδίων, καθώς δεν ανήκουν αποκλειστικά στο 4ο.

Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ το 2008 πέρασε για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Η εξέλιξη αυτή είχε διαφανεί ήδη από την προηγούμενη χρονιά, καθώς παρουσιάστηκε μια αυξανόμενη τάση πρώτης ζήτησης στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών σε αντίθεση με το Τμήμα Μηχανικών Η/Υ που τα τελευταία χρόνια μειώνει συνεχώς τους υψηλόβαθμους «εραστές» του.

Η βάση για τα ΑΕΙ του 4ου Επιστημονικού Πεδίου άνοιξε με 10.341 μόρια (Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Θράκης), δηλαδή-2.118 μόρια σε σχέση με πέρσι και στα ΤΕΙ με 8.446 μόρια (Μηχανολογίας ΤΕΙ Σερρών), δηλαδή με-32 μόρια πάντα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Μείωση υποψηφίων

ΣΤΟ 5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ έχουμε 105 τμήματα. Από αυτά τα 40 είναι τμήματα των ΑΕΙ, τα 61 είναι τμήματα των ΤΕΙ, τα 2 είναι Στρατιωτικά και τα 2 είναι Αστυνομικά. Είναι το πιο πολυσυλλεκτικό Πεδίο, που απαιτεί τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας ως 7ο μάθημα επιλογής, γι΄ αυτό και χρόνο με τον χρόνο ελκύει όλο και λιγότερους υποψηφίους (περίπου 28.000). Το Πεδίο έχει στο βάθρο των υψηλότερων βάσεων τα στρατιωτικά οικονομικά, το Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής και το Τμήμα Αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. Και στο Πεδίο αυτό πλειοψηφούν οι προσφερόμενες θέσεις εισακτέων ΤΕΙ.

Το 2008 με 12.105 μόρια (-1.580 σε σχέση με το 2007) άνοιξαν την είσοδό τους τα ΑΕΙ και με 8.851 μόρια τα ΤΕΙ (+373 σε σχέση με το 2007).

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: