Πνευματικά δικαιώματα βιβλίων στο διαδίκτυο και συλλογική αγωγή κατά της Google!


 Ψιθυριζόταν καιρό και, στην πραγματικότητα, ήταν θέμα χρόνου να γίνει κάτι τέτοιο…Αγωγή κατά της GOOGLE για το σάρωμα των μερών ή ολόκληρων βιβλίων που «εντοπίζονταν» online . Έπειτα από ένα σχετικό δημοσίευμα σε αθηναϊκή εφημερίδα, ξετρύπωσα αυτήν τη διεύθυνση http://www.googlebooksettlement.com στο  διαδίκτυο και , προς μεγάλη μου έκπληξη, διάβασα ανάμεσα σε άλλα:

«Σκοπός αυτού του ιστοτόπου είναι να σας ενημερώσει σχετικά με έναν προτεινόμενο Διακανονισμό μιας συλλογικής αγωγής που έχουν εγείρει συγγραφείς και εκδότες, αξιώνοντας ότι η Google έχει παραβιάσει τα πνευματικά δικαιώματά τους και αυτά άλλων Κατόχων δικαιωμάτων για Βιβλία και Ένθετα (κάντε κλικ για διευκρινήσεις), πραγματοποιώντας σάρωση των Βιβλίων τους, δημιουργώντας μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων και προβάλλοντας σύντομα αποσπάσματα χωρίς την άδεια των κατόχων δικαιωμάτων. Η Google αρνείται τους ισχυρισμούς. Η αγωγή είναι η The Authors Guild, Inc., et al. v. Google Inc., Case No. 05 CV 8136 (S.D.N.Y.) Το Δικαστήριο έχει προκαταρκτικά εγκρίνει το Διακανονισμό. Για περισσότερες πληροφορίες ελέγξτε την Ανακοίνωση.

  • Αξιώστε τα Βιβλία και Ένθετά σας: Μπορείτε να το πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε στιγμή, για να πληροίτε όμως τις προϋποθέσεις για τις Πληρωμές σε μετρητά για Βιβλία, πρέπει να συμπληρώσετε τη Φόρμα αξίωσης στις ή πριν από τις 5 Ιανουαρίου 2010.
  • Αποχώρηση από το Διακανονισμό:Πρέπει να υποβληθεί στο διαδίκτυο ή να ταχυδρομηθεί στις ή πριν από τις 5 Μαΐου 2009.
  • Υποβάλετε ένσταση ή ειδοποίηση πρόθεσης για την παρουσία στην Αμερόληπτη ακρόαση: Πρέπει να ταχυδρομηθεί στις ή πριν από τις 5 Μαΐου 2009

Mε αφορμή αυτήν την «κίνηση», σκέφτομαι ότι δεν μπορώ να αποφασίσω ( ακόμα) με ποια πλευρά είμαι , γιατί  φέρω και τους δύο ρόλους: και του συγγραφέα που γνωρίζει ότι οι εκδοτικοί του δίνουν ψίχουλα  και αποκτά μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια  επειδή τη μέρα δουλεύει και το βράδυ γράφει, και ,από την άλλη πλευρά, του αναγνώστη που υποστηρίζει το κίνημα «δωρεάν για όλους», γιατί βαρέθηκε να πληρώνει τα πανεπιστημιακά του συγγράμματα , αγανάκτησε που δίνει απίστευτα ποσά ( που δεν έχει!) για να αγοράσει έργα κλασσικών συγγραφέων  και που ( προσέξτε το αυτό) δίνει 20 ευρώ για κακογραμμένα και κακοδιορθωμένα βιβλία ( ένα μεγάλο ποσοστό εκδοτικών , ειδικά στην Ελλάδα, δεν επενδύει ούτε στους Διορθωτές , ούτε στους Μεταφραστές ,ούτε στην Επιστημονική επιμέλεια ,από την οποία είναι απαραίτητο να περνά ένα επιστημονικό βιβλίο).

 Για το μαθητή, που από τη μια το δημόσιο σχολείο του παρέχει μηδενικές «πηγές» και από την άλλη ή πρέπει να τα «σκάσει» σε ένα φροντιστήριο ,για να πάρει κακογραμμένες, συνήθως στο πόδι, σημειώσεις , ή να χτίσει «αυτοκρατορίες» εκδοτικών , όπου επίσης δεν θα βρει κάτι παραπάνω από απαντήσεις στις ασκήσεις των σχολικών βιβλίων.

Ξέρω πολλούς συγγραφείς που, κατά βάθος, αισθάνονται μια υποσυνείδητη ικανοποίηση για την «παράνομη» απελευθέρωση των βιβλίων στο διαδίκτυο. Ίσως γιατί αυτό το τελευταίο τους έδωσε το «βήμα» να δείξουν το έργο τους, το «βήμα» που στην πραγματικότητα δεν ξεπερνά τη γραμματεία πολλών εκδοτικών- αν δεν είσαι πρώην ξέκωλο/call girl ή αν δεν έχεις ίσως την τύχη ή και τα προσόντα μεγάλων και πραγματικά άξιων συγγραφέων ( εντάξει, ίσως υπερβάλλω λίγο εδώ). «Παλαιότερων» συγγραφέων, γιατί για τους σύγχρονους είναι προς συζήτηση ποιος τελικά αξίζει και ποιος κάνει απλά καλό  PR.

 Σίγουρα, όσον αφορά στη λογοτεχνία, τα πνευματικά δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται από όλους μας. Το ίδιο πρέπει να ισχύει και για τις επιστημονικές έρευνες, γιατί φέρουν πίσω τους μια ψυχοφθόρο πειθαρχία και κατάθεση ψυχής , όπως και  , για να το θέσω και πρακτικά, απίστευτα έξοδα για την «απόδειξη» των θέσεων τους μέσω της βιβλιογραφίας.

Το μπαλάκι, επομένως, πέφτει στους εκδοτικούς οίκους, που επιμένουν να χρυσοπουλάνε χρηστικά βιβλία ή βιβλία ήσσονος σημασίας ( σε σύγκριση με επιστημονικά έργα) σε υψηλές τιμές. Πρόκειται απλά για κέρδος. Λογικό βέβαια , εφόσον πρόκειται για επιχειρήσεις. Αλλά δεν θα πολεμήσουν τη «χασούρα» τους φιμώνοντας το διαδίκτυο. Στον υπόλοιπο κόσμο, τα βιβλία πωλούνται πλέον και σαν e-books , όπου τα  σχολικά βοηθήματα, για παραδειγμα, δεν ξεπερνούν τα 5 με 7 δολάρια.

Μήπως ήρθε η ώρα να αναπτυχθεί μια πιο ειλικρινής σχέση μεταξύ εκδοτικών και αναγνωστών; Eπιχειρήσεων, δηλαδή, και πελατών; Μάλλον. Το σύγχρονο management λέει ότι κάτι τέτοιο αυξάνει τις πωλήσεις. Αλλά θα μου πεις «σύγχρονο management» και μπούρδες. Εδώ είναι…Ελλάδα….

One thought on “Πνευματικά δικαιώματα βιβλίων στο διαδίκτυο και συλλογική αγωγή κατά της Google!

  1. Mε αφορμή αυτήν την “κίνηση”, σκέφτομαι ότι δεν μπορώ να αποφασίσω ( ακόμα) με ποια πλευρά είμαι …
    Δεν είναι δύσκολο για κάποιον που σε παρακολουθεί να μαντέψει ποια πλευρά θα σε κερδίσει.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: